петък, 26 юни 2009 г.

Косата през лятото

Пак е лято, пак е време за плаж. Време е да се помисли и за здравето на косите ни. Лятото е сезон, в който задръжките падат, косите се носят свободно, небрежно и не винаги им се обръща нужното внимание. По точно това се прави чак когато косата започне да изглежда зле, но тогава вече е доста късно - доста сантиметри от нея падат в жертва на горещините и солта и хлора в морето и басейните. Да помогнем на косите си да преодолеят тези препятствия!

Боядисаната коса. Тя е много чувствителна, косъмът вече е многократно третиран с боя и най-вероятно кутикулата му е грапава и отворена. Това се вижда лесно и с просто око - в корените косата е по-лъскава и гладка, а надолу стои по-пръхкава и не уляга лесно. Такава коса не задържа боята, водата свободно влиза във вътрешността на косъма и го изтощава още повече, а боята пада по-бързо, особено с помощта на хлора и солта. За такава коса трябва да имате защитно масло, с което да я мажете преди плаж. Така водата ще уврежда косъма по-малко. След плаж много внимателно трябва да се мие - шампоана да бъде мек, богат на плодови киселини и подхранващи съставки. Плодовите киселини затварят косъма и заглаждат кутикулата. След шампоана сложете богата маска за коса по дължините, без да я слагате в корените за да не се омазняват.

Мазна коса - тази коса обича слънцето и морето. Те я изсушават и тя изглежда много по-добре и по-бавно се омазнява. При мазната коса проблемите обаче са много. Тя често има пърхот, който трябва да се третира с подходящ шампоан и лосион. Обикновено краищата и са чувствителни, затова не е зле да се третират с лек предпазващ от слънцето спрей.

Изрусената коса. Притежателките на платинети гриви трябва да знаят, че от хлора в басейна косите им могат да придобият странни зеленикави оттенъци. Най-добре нанесете върху косата защитно масло против слънце, като внимавате да е безцветно и да не оставя и то някакви нюанси върху косата. После я приберете под плувна шапка и така влизайте в басейна. При излизането от водата слагайте шапка с периферия за да опазите от слънцето и косата и лицето си. При измиването на косата ползвайте богати на подхранващи съставки шампоани, балсами и маски, които да са предвидени за изрусени коси.

Мъжете също трябва да внимават.

Ако косата е оредяла, непрекъснато ползвайте шапка, за да не бъдете неприятно изненадани от изгорял от слънцето скалп.

Ако имате пърхот, не забравяйте шампоана и лосиона си против пърхот вкъщи. Докато сте на море ще усещате косата си много добре, обаче когато се приберете вкъщи, ще усетите че скалпа ви е раздразнен и сърби. Това е, защото от противопърхотния шампоан и морската вода кожата се е изсушила много. Можете да си направите една домашна маска със яйчен жълтък и зехтин, малко да омекотите скалпа и да подхраните корените.

Ако сте с дълга коса и решите да си направите негърски плитки - веднъж един мой клиент дойде да му изплета цялата коса на плитки за да отиде така на море, а когато се върна от морето каза че е изживял най-ужасната болка от изгаряне в живота си - кожата на пътечките между плитките му изгоряла от слънцето…Така че, правете си сметката, че за такава прическа ще ви трябва и шапка.

Източник: radkahair.org

0 коментара:

Публикуване на коментар