сряда, 1 юли 2009 г.

Хубава и здрава коса през лятото

През лятото никой не пропуска да се сдобие с хубав тен и да стегне фигурата си. Обаче колкото и хубава фигура и прекрасен бронзов тен да имаме, едва ли ще изглеждаме добре, ако косата ни прилича на раздърпана слама. Как да спасим косата си от пагубното въздействие на слънцето, топлият вятър, солената вода? Ясно е, че е необходимо по-усилено да се грижим за нея. Ето как:

СЛЪНЦЕТО - приятел, но…

Слънцето обезводнява косата и ги лишава от еластичност и жизненост, а ултравиолетовите лъчи разрушава повърхностния слой на косъма - кутикулата.

Трябвя да носите шапка на плажа, а освен това, ще ви трябва и защитно средство . Такива средства влизат в асортимента на много козметични серии.

Слънцезащитното средство се нанася след измиване на косата с шампоан, на влажна коса, без да се изплакват. Ако нямате под ръка специално защитно средство за коса, можете да нанесете и обичайния си слънцезащитен крем.

Ето и някои домашни средства за поддържане на косата след плаж:

За суха коса: Смесете 2 с.л. разбита сметана, половин чаена лъжичка зехтин или растително масло и 1 чаена лъжичка лимонов сок.
На чиста влажна коса, нанесете сместа, втрийте леко в кожата на главата и след 15 минути, отмийте с топла вода.


За мазна коса: Пригответе смес от: 1 ч. лъжичка обезмаслена извара, мляко и лимонов сок, 2 с.л. лъжица намачкани череши (без кожа).
Нанесете сместа върху косата и кожата на главата, измийте я след 10/12 минути с топла вода и след това я изплакнете с хладка вода.

За нормална коса: Разбийте 1 суров яйчен жълтък, добавете 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица мед (ако не са алергични към него) и 1 чаена лъжичка черешов сок. Смесете всичко, нанесете го върху косата, след 20 минути отмийте с топла вода.

Ако косъмът под въздействието на слънцето е станал сух и се чупи, вземете витамин Е от аптеката и мажете с него косата си веднъж седмично. След като престои 20 минути, нанесете разбит яйчен жълтък, след 15 минути измийте косата без шампоан.

Източник: radkahair.org

0 коментара:

Публикуване на коментар